Nieuws

Nieuwe behandeling voor diabetes type 2 zonder spuiten insuline

Amsterdamse onderzoekers hebben een nieuwe behandeling gevonden waardoor mensen met diabetes type 2 mogelijk geen insuline meer hoeven te spuiten, meldt het AD woensdag.

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Dat lost het lichaam in eerste instantie op door extra insuline aan te maken, maar dat wordt na verloop van tijd steeds minder. Daarom moeten patiënten insuline spuiten.

Bij de nieuwe behandeling wordt een met heet water gevuld ballonnetje in de dunne darm ingebracht. Door de hitte schroeit het slijmvlies weg. Het nieuwe slijmvlies zorgt voor een verbetering in de bloedsuikerspiegel, waardoor patiënten geen insuline hoeven te spuiten.

Volgens het AD waren de Amsterdamse wetenschappers dinsdag in een “voorzichtige jubelstemming” op een congres in Wenen. “Door deze behandeling kan het gebruik van insuline worden uitgesteld of misschien wel worden voorkomen. Dat is veelbelovend”, zegt Jacques Bergman, hoogleraar en maag-, darm-, leverarts aan het Amsterdam UMC.

Nieuwe internationale studie ter bevestiging
Van de vijftig onderzochte patiënten was bij 90 procent de ziekte een jaar na de ballonbehandeling stabiel. Ze slikten nog wel elke dag medicijnen, maar ze hebben minder kans op bijwerkingen door de lagere bloedsuikerspiegel. Een nieuwe internationale studie onder honderd patiënten moet dit resultaat nog eens bevestigen.

Momenteel hebben een miljoen Nederlanders diabetes type 2, onder wie 700.000 patiënten die nog géén insuline spuiten.

Door: NU.nl | Beeld: Thinkstock