Nieuws

Steeds meer mensen krijgen een burn-out. Wat zijn de signalen?

Hoor je ook steeds vaker van mensen om je heen dat ze een burn-out hebben? Er lijkt een ware burn-out golf te ontstaan. Een burn-out ontstaat als gevolg van langdurige stress. Vaak is dit werkgerelateerd, maar dat hoeft niet. Ook omstandigheden in je privé situatie kunnen zorgen voor spanning en stress. Een burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Vaak loop je al langer rond met klachten. Het is belangrijk om de signalen te herkennen en actie te ondernemen zodat je een burn-out kan voorkomen.

Wat is een burn-out?

Burn-out is het Engelse woord voor ‘opgebrand’ en zo voel je je ook. Je bent geestelijk en lichamelijk uitgeput. Het is het eindstadium van een lange periode van spanning en stress. Het komt zowel bij volwassenen als bij jongeren voor. Verwar een burn-out niet met overspannenheid waarbij je een kortere periode onder druk staat. Overspannenheid kan wel het voorstadium zijn van een burn-out. Lichamelijke signalen van een burn-out zijn slaapstoornissen, hoofdpijn en nekpijn, verminderde weerstand en meer of juist minder eten. Andere signalen zijn emotionele reacties, veel piekeren, vergeetachtigheid en onverschilligheid. Ben je erg perfectionistisch en leg je de lat vaak hoog voor jezelf, dan is de kans op een burn-out groter.
Wees erop tijd bij want voorkomen is beter dan genezen.
Vind je het lastig om met spanningen om te gaan? In mijn praktijk werk ik zowel aan het voorkomen van een burn-out als aan de behandeling van mensen die een burn-out hebben. Ik gebruik hiervoor verschillende methoden. De therapie is maatwerk en persoonlijk. De behandeling is erop gericht om de oorzaken van de spanning te achterhalen, (weer) een goede balans te vinden en beter om te leren gaan met spanningen. Je leert je eigen grenzen kennen en herkennen. Je pakt de regie over je leven terug en richt je leven zo in dat jij je daarbij goed en gezond voelt en ook blijft voelen.
Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Aarzel niet en neem vooral contact met mij op. 06-42136047 of stuur een WhatsApp bericht.