Nieuws

Rouw en verlies

Bij rouw en verlies denken we meteen aan een dierbare die overleden is. Rouwen is een proces van het aanpassen aan een veranderde situatie. Verlies van een baan en het verbreken van een relatie brengen ook rouwgevoelens met zich mee. Ook als je zelf het besluit genomen hebt. Verlies van veiligheid kan zulke ernstige gevolgen hebben dat het leidt tot een Posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Verlies van zelfstandigheid brengt ook gevoelens van rouw naar boven net als verwachtingen of dromen die niet uitkomen.
Fasen van rouw

Psychiater Elisabeth Kübler-Ross definieert vijf fasen van rouw:

1. Ontkenning
Dit is een periode van ongeloof waarbij de waarheid langzaam binnenkomt.

2. Boosheid
Deze fase kenmerkt zich door woede om de verdrietige ervaring. De schuld zoek je vaak buiten jezelf. Hiermee ontwijk je het gevoel van verdriet en verlies. Voor de omgeving kan dit heel lastig zijn.

3. Vechten en onderhandelen
Vechten kan het stellen van doelen betekenen of een belofte doen. Ook het recht in eigen hand nemen hoort hierbij.

4. Depressie
Na het vechten zonder resultaat treedt de machteloosheid in, dit kan gepaard gaan met gevoelens van depressie. Terugtrekken en afsluiten van de buitenwereld hoort hierbij of een uitvlucht zoeken in drank en drugs.

5. Acceptatie
Na alle fasen van rouw is het tijd voor het echte verdriet en de acceptatie hiervan. Het leven gaat weer door, hoe moeilijk dat ook is.

Hoe nu verder?
Rouwen mag en de verschillende fasen van rouw horen hierbij. Soms is het lastig om de draad weer op te pakken en een nieuwe weg in te slaan. Ik ben gespecialiseerd in rouwverwerking en traumaverwerking.