Nieuws

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is bedoeld voor mensen die moeite hebben om bepaalde gebeurtenissen uit het verleden te verwerken. Door zulke gebeurtenissen kan je last hebben van onverklaarbare lichamelijke klachten, herbelevingen, concentratieproblemen en angst- en paniekaanvallen.

Voor wie is EMDR?

EMDR is geschikt voor mensen na een ingrijpende gebeurtenis angsten blijven houden of trauma’s hebben opgelopen. Dit kan heel divers zijn van ongelukken tot geweldsincidenten. Mensen die last hebben van een post-traumatische stressstoornis (PTSS) kunnen baat hebben bij EMDR. Ook kan EMDR helpen bij het verwerken van gebeurtenissen die je verdrongen hebt, maar die wel zorgen voor klachten. Een rouwproces om een dierbare loopt soms vast, ook dan kan EMDR van waarde zijn.

Hoe werkt EMDR?

Tijdens een EMDR-sessie vraag ik je om terug te denken aan je meest nare ervaring, daarbij zorg ik dat je wordt afgeleid. Dit kan door middel van een lichtbalk die je met je ogen moet volgen of audio piepjes. We doen dit heel rustig en gecontroleerd. De combinatie van de afleiding en het teruggaan naar de nare ervaring zorgt voor allerlei processen in je hersenen. De zware emotionele lading die gepaard gaat met de herinnering wordt minder. De effecten van EMDR kunnen na een sessie nog een paar dagen nawerken.

Waarom is het succesvol?

Normaal gesproken verwerk je dingen die je beleeft hebt in je slaap. Als je door je trauma of angsten slecht slaapt, zit dit de verwerking dus in de weg. De gebeurtenissen blijven hangen in je rechter hersenhelft waar je emotie zit. Tijdens de EMDR-behandeling worden zowel je linker- als je rechterhersenhelft gestimuleerd. Zo verbind je de emotie met de meer analytische linker hersenhelft. De verwerking die je normaal in je slaap doet, wordt op deze manier nagedaan. Op deze manier vindt een meer geordende verwerking plaats en krijgt de gebeurtenis bijna letterlijk een plekje in je hoofd.