Nieuws

Pijn bij fibromyalgie veroorzaakt door lage seleniumspiegel

Selenium zou pijn bij fibromyalgie patiënten kunnen verminderen. Chronische pijn kan namelijk in verband staan met een lage seleniumspiegel. Dit blijkt ook uit eerdere studies. Door de seleniumspiegel te verhogen krijgt pijn een stuk minder kans.

Chronische pijn fibromyalgie, lage seleniumspiegel
De lagere selenium niveaus bij fibromyalgie patiënten bleken uit eerdere studies. Het huidige onderzoek betreft een rattenstudie.

De pijn zou veroorzaakt worden door een laag seleniumniveau, een excessieve calcium influx, reactive oxygen species (ROS) en een hoge zuurgraad. Twee zuur- en (oxidatieve) stress gevoelige kanalen horen tot de TRP-familie: TRPM2 en TRPV1. Deze kanalen staan de influx van calcium naar de cellen toe, indien ze gestimuleerd worden. Expressie vindt voornamelijk plaats in de dorsale wortel ganglion (DRG) neuronen en de sciatische zenuwcellen (ScN). Deze twee celtypen zijn belangrijk bij de opwekking van pijn bij FM.

In de huidige studie werd een ratmodel gebruikt om de rol van TRPM2 en TRPV1 bij de activatie van de pijn te begrijpen, en inzicht te krijgen in de rol van selenium. Omdat FM vaker voorkomt bij vrouwen, werden er ratten van het vrouwelijke geslacht gebruikt.

Toen FM-ratten selenium kregen vond er een significante vermindering van de pijngevoeligheid plaats. De dieren konden pijn stimuli veel beter verdragen.
Het blokkeren van de TRPV1 en TRPM2 kanalen verlaagde de intracellulaire concentratie van calcium in de DRGN en ScN cellen
Dit blokkerende effect werd ook gezien na toediening van selenium.
Toen er stimulatie door oxidatieve stress plaatsvond, nam de calciumconcentratie toe. Selenium kan dit een halt toeroepen.
Wanneer DGRN en ScN gestimuleerd worden door ROS of andere middelen, ondergaan deze cellen vaak een geprogrammeerde celdood (apoptose). Een toename van apoptose markers en een afname van levensvatbaarheid van cellen werd gezien bij de ratten met FM. Selenium verminderde dit ook.
De onderzoekers concludeerden

“Het gebruik van selenium kan een effectieve benadering zijn om fibromyalgie te behandelen, net als de mitochondriale oxidatieve stress en apoptose.”

De rol van selenium is bij pijn is reeds onderzocht. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat

Behalve de seleniumspiegel ook de zinkspiegel laag is bij patiënten met chronische myofasciale pijn 1 Het myofasciale pijnsyndroom (MPS) is een veel voorkomende aandoening die zowel acute als chronische pijn en disfunctie in het houdings- en bewegingsapparaat veroorzaakt. Daarbij kan elke skeletspier in het menselijk lichaam betrokken zijn

Musculaire symptomen zoals kramp in de kuiten, rusteloze benen en groeipijn vaker voorkomen bij een seleniumtekort 2

Spierpijn en –zwakte vaker voorkomen bij een seleniumtekort 3

Selenium een belangrijke rol speelt bij ontsteking en immuniteit 4

Bij fibromyalgie patiënten een lagere magnesium en selenium status geconstateerd zijn 5 6

Naast een tekort aan magnesium en selenium ook een tekort aan zink, mangaan en ijzer kan spelen bij vrouwen met fibromyalgie 7

Selenium suppletie is niet altijd veilig 8. De veiligste manier is om selenium via de voeding binnen te krijgen. De beste bronnen van selenium zijn eieren, kaas, brazil noten, havermout, kip, champignons, tarwe, varkensvlees, tonijn, oesters, zonnebloemzaden, zalm, garnalen, bruine rijst en kalkoen.

Bron: goedgezond.nl