Nieuws

Menselijk brein blokkeert ongewenste gedachten met specifiek stofje

Wetenschappers hebben ontdekt dat het menselijk brein ongewenste gedachten kan blokkeren met een specifiek stofje. Hoe meer van hersenstofje gamma-aminoboterzuur (GABA) mensen aanmaken in hersengebieden die het geheugen aansturen, hoe makkelijker ze ongewenste gedachtes uit hun hoofd kunnen bannen.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen zogenoemde onlogische woordparen in hun hoofd te laten stampen. De deelnemers van het experiment leerden om twee woorden met elkaar te associëren die qua betekenis niet met elkaar te maken hebben, zoals ‘beproeving’ en ‘voorn’ of ‘mos’ en ‘noorden’.

Uiteindelijk kregen ze steeds één van deze woorden te horen, terwijl hun hersenactiviteit werd gemeten. Soms kregen de proefpersonen de opdracht om aan het bijbehorende woord te denken dat ze net hadden geleerd, maar soms moesten ze de gedachte aan dat woord juist uit hun hoofd bannen.

De proefpersonen die er het beste in slaagden om gedachten aan de net geleerde woorden te blokkeren, maakten bijzonder veel van de hersenstof GABA aan in hun hippocampus (het hersengebied voor het geheugen), melden de Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

 

Medicijnen

Volgens hoofdonderzoeker Michael Anderson kan de ontdekking in de toekomst leiden tot nieuwe medicijnen voor psychische stoornissen waarbij dwangmatige gedachten een rol spelen. “Onze studie suggereert dat je mensen kunt helpen om ongewenste gedachten te stoppen als je de activiteit van de stof GABA verhoogt in hun brein”, verklaart hij op BBC News.

Op dit moment bestaat er nog geen medicijn dat de aanmaak van GABA in het brein verhoogt. Ook met deze kennis zou de ontwikkeling van een dergelijk medicijn overigens nog jaren kunnen duren.