Nieuws

Slechte slapers doen vaker aan cyberpesten

Jongeren die slecht slapen zijn online vaker agressief. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven. Dat een slechte slaapkwaliteit allerlei negatieve effecten heeft voor ons mentaal en fysiek functioneren, bleek al, maar nu lijkt slecht slapen ook gelinkt te zijn aan cyberpesten. “Adolescenten die slecht slapen, worden vaker kwaad. Die boosheid lijken ze online af te reageren door te cyberpesten,” legt onderzoekster Sara Erreygers uit.

Slecht slapen leidt tot agressie

Naarmate adolescenten ouder worden, gaan ze later slapen en neemt de kwantiteit en de kwaliteit van hun nachtrust af. Een slechte nachtrust heeft onder meer een negatief effect op de werking van de prefrontale cortex. Het breindeel dat een essentiële rol speelt bij het maken van verstandige beslissingen en het omgaan met emoties. Slecht slapen heeft dus implicaties voor ons emotioneel en sociaal functioneren. Al langer is het bekend dat een slechte nachtrust ervoor zorgt dat mensen sneller boos en vijandig worden. Bovendien werkt slecht slapen ook agressief gedrag in de hand, niet alleen bij mensen maar ook bij dieren.

Boosheid wordt geuit in cyberpesten

Het nieuwe onderzoek uitgevoerd onder 1500 Vlaamse leerlingen laat zien dat een slechte slaapkwaliteit cyberpesten in de hand werkt. Zij kregen vragen over hun slaap voorgelegd en over hun emoties (boosheid, agressie naar anderen toe). Daarnaast werd er gevraagd hoe vaak ze anderen gecyberpest hadden (bv. door anderen online te bedreigen of door belachelijke foto’s of video’s van anderen online te zetten). Hoe minder goed de leerlingen sliepen, hoe vaker ze boos waren en hoe vaker ze anderen cyberpestten. Zowel slechtere slaapkwaliteit als cyberpesten hingen bovendien samen met het gebruik van ICT.

 

Lees ook: pestgedrag wordt beloond met populariteit

‘Anoniem uitleven’

“Het zou goed kunnen dat jongeren hun kwaadheid gemakkelijker online afreageren dan offline. Als we boos zijn, is het immers vaak niet mogelijk om die boosheid te uiten tegenover de persoon die ons boos heeft gemaakt. Bijvoorbeeld omdat het onze baas of onze leerkracht is of omdat die persoon op dat moment niet fysiek aanwezig is. We reageren onze kwaadheid dan vaak af op andere mensen, een fenomeen dat we ‘verplaatste agressie’ noemen. Online is het nog veel gemakkelijker dan offline om kwaad te worden op iemand anders, want het internet is 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 uur beschikbaar. We kunnen ons anoniem uitleven, en er is weinig controle over ons gedrag,” zegt Sara Erreygers.

Socio-emotionele vaardigheden versterken

De bevindingen van het onderzoek geven aan dat het gebruik van digitale media niet enkel een invloed heeft op slaapkwaliteit. Op haar beurt heeft het ook een invloed op hoe jongeren zich tegenover anderen gedragen via die digitale media. “Maatregelen om de slaapkwaliteit van jongeren te verbeteren, zouden dus ook mee opgenomen kunnen worden in anti(cyber)pestcampagnes,” zegt Sara Erreygers. “Daarnaast is het belangrijk om jongeren te leren hoe ze op een goede manier kunnen omgaan met hun kwaadheid en andere emoties, zonder zich (online) af te reageren op anderen,” voegt de onderzoekster toe. Het versterken van de socio-emotionele vaardigheden van adolescenten is essentieel om problemen zoals cyberpesten in de kern aan te pakken.

Bron: Universiteit Antwerpen