Nieuws

Ontevreden met je uiterlijk? Leer jezelf mooi te vinden zoals je bent. Zeven strategieën voor een beter lichaamsbeeld.

Wie ontevreden is met zijn lijf kan natuurlijk naar de schoonheidskliniek. Bijna iedereen kent wel iemand die zich heeft laten liften of botoxen. Maar wat is er eigenlijk mis met bobbelneuzen en rimpels? In plaats van uw lichaam te veranderen, kun je ook je gedachten over schoonheid aanpakken. Zeven strategieën om jezelf mooier te voelen, zonder dat er een mes aan te pas komt.

Artikel
Afvallen kun je leren
Lees verder
1. Geloof niet alles wat je ziet
Plaatjes van perfecte mensen in de media maken dat we ons minder goed voelen over onszelf. Onderzoekers van de University of Toronto ontdekten bijvoorbeeld dat het zelfvertrouwen van vrouwen een knauw krijgt als ze kijken naar advertenties in glossy bladen. Mannen zijn er ook niet immuun voor, blijkt uit ander onderzoek: hoe groter hun mediaconsumptie, hoe slechter ze zich voelen over hun lichaamsbeharing en zweetproductie.

Het advies van de Amerikaanse National Eating Disorders Association: kijk met een kritisch oog naar mooie mensen in de media. Houd in je achterhoofd dat slechts vijf procent van de vrouwen het lange, slanke lichaamstype heeft dat in de media domineert. En neem eens een kijkje in de wondere wereld van de beeldbewerking, om jezelf ervan te overtuigen dat echt niemand er in realiteit zo uitziet. Ga bijvoorbeeld naar www.glennferon.com. Hier zie je hoe buikjes worden weggeshopt, striae uitgegumd en rimpels gladgestreken.

2. Laat je niet beperken door zelfkritiek
Mijd je de sauna omdat je je schaamt voor je lijf? Trek je geen rokje aan omdat je je benen lelijk vindt? Zet eerlijk op een rijtje of er bepaalde dingen zijn die je laat vanwege je uiterlijk, schrijft psychologe Sabine Wilhelm in haar boek Feeling good about the way you look. Ga vervolgens de uitdaging aan. Wellicht krijg je een compliment over dat rokje, en geniet je ontzettend van een ontspannende sauna. Het zou toch jammer zijn als je dat moest missen.

3. Leer complimenten te accepteren
Hoe reageer je als iemand je een compliment geeft? Mensen die negatief over hun lichaam denken, gaan volgens psychologe Wilhelm complimenten vaak uit de weg. Bijvoorbeeld door de aandacht snel naar de ander te verschuiven (‘jouw haar zit ook geweldig’) of door het compliment te ontkrachten (‘ach, die jurk heb ik al jaren’). Maak de volgende keer dat je een compliment krijgt oogcontact, lach en zeg ‘dank je.’ Als dit je goed afgaat, kun je volgende keer een stap verder gaan. Prijst iemand je nieuwe blouse, dan antwoord je bijvoorbeeld: ‘Bedankt, ik vind hem ook erg leuk.’ In Wilhelms woorden: ‘Complimenten aannemen is niet ijdel of arrogant. Het betekent simpelweg dat je bereid bent andermans positieve mening te accepteren.’

4. Toon respect voor je lijf
‘Wis je dat je huid zichzelf eens per maand vernieuwt, en dat je lever dat elke zes weken doet?’ vraagt eetstoornisdeskundige Margo Maine in een folder van de National Eating Disorders Association. Haar punt? Je lichaam is buitengewoon. Het is heel onaardig om het te veroordelen op hoe het eruitziet.

Om hierbij stil te staan kun je een lijstje maken van alles wat je lichaam je laat doen, en dat regelmatig doorlezen. Met je benen kun je rennen, met je armen iemand omhelzen en met je mond heerlijke dingen proeven. Zorg daarom goed voor je lichaam! Verwen jezelf met een massage of een ontspannend bad. Doe een sport die je leuk vindt; mensen die sporten, voelen zich beter over hun lijf. Heb je een hekel aan aerobics of hardlopen, ga dan wandelen. Streef naar een gezond lichaam, niet naar een mooi lichaam. Of zoals Maine het verwoordt: ‘Zie je lijf als instrument, niet als ornament.’

5. Zie het in perspectief
Welke mensen in uw omgeving bewonder je? En is die bewondering gebaseerd op hun uiterlijk, of op hun karaktertrekken of prestaties? Hoe zou je na je dood herinnerd willen worden? Wat zou je zeggen tegen een goede vriend die zich zorgen maakt over zijn uiterlijk? Op welke eigenschappen ben je trots? Door deze vragen te beantwoorden, plaats je het belang van uiterlijk in perspectief, zegt psychologe Wilhelm. Hoe je eruitziet, is slechts een klein deel van wie je bent.

Training
Denk je slank
Lees verder
6. Ken je denkfouten
Welke gedachten heb je over je lichaam? In haar boek beschrijft Sabine Wilhelm verschillende denkfouten van mensen met een negatief lichaamsbeeld. Ze doen bijvoorbeeld alsof ze gedachten kunnen lezen (‘Die vrouw keek naar me omdat ik er raar uitzie in mijn zwemkleding’), negeren positieve boodschappen (‘Ze complimenteerde me alleen maar met mijn haar omdat ze aardig wilde zijn’) of doen toekomstvoorspellingen (‘Pas als ik ben afgevallen, zal ik een partner vinden’). Probeer alert te zijn op deze denkfouten, en vervang negatieve gedachten door meer rationele: ‘Die vrouw keek naar me, omdat ze naar iedereen kijkt die langsloopt.’

7. Leer in de spiegel te kijken
Als je voor de spiegel staat, zie je waarschijnlijk vooral die dingen die je niet bevallen. En als je op een zonnige dag over straat loopt, kijk je wellicht alleen naar enkels die mooier zijn dan die van jou. Het is beter om je niet op specifieke lichaamsdelen te richten, adviseert de National Eating Disorders Association. Probeer jezelf te zien zoals anderen je zien: als één geheel. Je bent meer dan alleen je neus!

Lisa Licavoli, therapeute en auteur van het boek Love your body, raadt aan positieve dingen tegen jezelf te zeggen terwijl je in de spiegel kijkt. Herhaal bijvoorbeeld voor jezelf: ‘Mijn ogen stralen’ of ‘Ik heb een mooie lach’. ‘Zeg het met enthousiasme, zelfs als je het niet gelooft. Fake it till you make it!’

Psychologe Wilhelm geeft een oefening om te leren zonder oordelen naar die delen van uw lichaam te kijken waarover je ontevreden bent. Omschrijf je spiegelbeeld hierbij objectief en nauwkeurig. Zeg bijvoorbeeld: ‘Mijn ogen zijn bruin, eromheen zitten twee lijntjes.’ En niet: ‘Mijn gezicht ziet er oud uit.’

Neem tot slot de woorden ter harte van diva Dita von Teese in een interview met het Britse Psychologies. Zij adviseert om anderen nooit, nooit op je eigen fysieke tekortkomingen te wijzen. ‘Mensen zien de dingen niet waar je zelf een hekel aan hebt, dus waarom zou je hun aandacht erop richten?’

Bron psychologie magazine